Drejskiva för dina skapelser

drejskivaVid drejning behövs en drejskiva. En drejskiva är en rund platta som roterar, antingen med hjälp av fotpedal eller el. En drejskiva kan till och med vara handdriven. En drejskiva gör det enkelt att forma sin lera genom att man trycker händerna mot den och formar sin vas, skål eller vad det är man arbetar med.

http://modellera.nu/drejlera/

En drejskiva kan ha tillhörande arbetsbord, hink där man slänger det man inte vill ha, skydd ifall leran skvätter och liknande. En drejskiva är oftast olika vilken sort som används mest, beroende på var i världen man befinner sig.

Här i väst använder vi mest en drejskiva som är eldriven, men runt 3000 före Kristus tror man att någon uppfann en drejskiva. Det var i det antika Egypten, och det var en handdriven drejskiva. Denna sortens drejskiva bestod av en väldigt tung skiva, och drejaren satt på marken framför sin drejskiva.

Idag finns det till och med små sorter som man kan ha på bordet hemma. En drejskiva man plockar fram så fort man vill dreja, och sedan ställer undan igen när man ska göra något annat. Man slipper alltså ha en stor drejskiva som tar upp massor av plats, och eventuellt en egen sorts studio. Alla har inte plats med det.